Skip to main content

Premiile BATRA 2019 cuprind următoarele secțiuni :

 1. Arhitectura locuinței individuale
 • Secțiunea înglobează locuințe individuale care se disting prin calitatea spațiilor de locuit și relațiilor cu contextul.
 1. Arhitectura locuințelor colective
 • Secțiunea înglobează colective care promovează spații comunitare inovative.
 1. Arhitectura dotărilor comunitare și de producție
 • Această secțiune urmărește promovarea dotărilor specifice comunității, anume: comerț, administrație, sănătate, cultură și culte, educație, sport, servicii și producție, urmărind acele intervenții care aduc un plus valoare spațiului construit.
 1. Arhitectura spațiului public

Se dorește aducerea în valoare a intervențiilor de design urban, a amenajărilor permanente ale spațiilor publice și a intervențiilor de peisagistică de orice dimensiune.

 1. Arhitectura patrimoniului cultural
 • În cadrul ediției actuale a Bienalei de Arhitectură Transilvania dorim să acordăm o atenție deosebită proiectelor de conservare, reabilitare, conversie și restaurare a patrimoniului construit existent
 1. Rural
 • Aceasta secțiune a premiilor BATRA propune să aducă în atenția publicului larg și a publicului de specialitate realizările arhitecturale din ultimii doi ani în mediul rural. Pentru această categorie se pot înscrie proiecte care adăpostesc o serie largă de funcțiuni, de la locuire, servicii la administrație publică, cultură și culte.
 1. Arhitectura spațiului interior și scenografie
 • Se dorește promovarea ambianței spațiului interior, a spațiului dedicat spectacolului atât prin intervenții permanente cât și cu caracter efemer.
 1. Microarhitectură / Arhitectura temporară
 • Prin această secțiune vor fi puse în valoare intervenții de mici dimensiuni (sub 100 mp) cu impact semnificativ în mediul în care intervin. Încurajăm inițiative cât mai variate pornind de la amenajări temporare ale spațiilor publice și private, la pavilioane.
 1. Design de obiect
 • Secțiunea este deschisă atât arhitecților din filialele partenere BATRA cât și colaboratorilor acestora designeri sau producători. Obiectul trebuie sa fie însoțit în acest caz de recomandarea unui arhitect din filialele partenere care l-a folosit în lucrările sale sau l-a apreciat.
 1. Proiecte culturale / Inițiative / Experimente
 • Această secțiune urmărește să ofere o platformă pentru proiectele, inițiativele și experimentele culturale care construiesc punți între domenii și oameni. Această secțiune este deschisă atât pentru arhitectura construită, pentru arhitectura scrisă cât și pentru arhitectura trăită prin intervenții ce unesc oameni, spațiu și comunități.
 1. Premiul pentru cel mai bun articol cu și despre arhitectură/arhitecți
 • invităm arhitecți și jurnaliști să se înscrie sau să trimită nominalizări de articole dedicate publicului larg care promovează calitatea în arhitectură, anchete, reportaje sau interviuri cu și despre arhitecți, administrații, comunități, analize obiective despre situația actuală în domeniul arhitecturii, construcțiilor, urbanismului și amenajărilor de interior. Articolul va avea maxim 5000 de caractere și va fi trimis însoțit de traducerea în limba engleză.
 1. Premiul pentru cele mai bune fotografii de arhitectură -
 • invităm arhitecți și fotografi profesioniști sau amatori să se înscrie cu fotografii de arhitectură. A se înțelege prin fotografii de arhitectură, acele fotografii care redau arhitectura pusă în operă, dedicate publicului larg, care promovează calitatea în arhitectură, arhitecți, administrații sau comunități care au reușit să redefinească spații urbane sau rurale, publice sau private.
 1. Premiul pentru “Clientul Ideal”

 • această secțiune e dedicată acelei povești în care, relația arhitect-client este una de invidiat în breaslă, și este relația la care toți ar trebui să aspirăm. Propunerea se va face la recomandarea unui arhitect membru într-una din filialele partenere ce are lucrarea respectivă înscrisă la BATRA 2019 și se va înscrie în concurs un text de maxim 1500 caractere. Textul va fi transmis atât în limba română cât și în limba engleză.
 1. Premiul pentru “Echipa de proiectare Perfectă”
 • povestea unei colaborări fluide și fără sincope, în procesul de proiectare, cu membrii echipelor de specialiști, este una care trebuie menționată. În această secțiune invitam arhitecții care doresc să împărtășească această experiență pe care o râvnim cu toții. Acest text trebuie să vină din partea unui arhitect membru într-una din filialele partenere ce are lucrarea respectivă înscrisă la BATRA 2019. Se va înscrie în concurs un text de maxim 1500 caractere. Textul va fi transmis atât în limba română cât și în limba engleză.
 1. Premiul pentru “Poezia cu/despre Arhitectură”
 • Arhitectura se regăsește peste tot, chiar și în cele mai neașteptate locuri. Versurile sunt o formă de artă scrisă care pot reda esența unor spații prin cuvinte, deseori mai bine decât orice altă formă de artă scrisă. Invităm la această secțiune, a se înscrie poezii cu și despre spații, arhitectură, și relația dintre om și experiența explorării acestui mediu. Se va înscrie în concurs un text de maxim 2500 caractere. Textul va fi transmis atât în limba română cât și în limba engleză.